Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken per 2020

Auteur: Barry Giesberts

Het huidige btw-nummer voor eenmanszaken (zzp’ers) is in strijd met de privacywet. In het huidige btw-nummer is namelijk het burgerservicenummer (BSN) verwerkt. Omdat je als ondernemer verplicht bent om dit nummer openbaar te maken (bijvoorbeeld op facturen), bestaat een risico op identiteitsfraude. In het nieuwe btw-identificatienummer is het BSN niet langer verwerkt.

Hoe nu verder?

In de maand oktober stuurt de belastingdienst een brief naar alle eenmanszaken (zzp’ers) waarin een nieuw btw-identificatienummer wordt verstrekt dat geldig is vanaf 1 januari 2020. Vanaf dan moet je het nieuwe nummer vermelden op facturen, website en/of overige communicatie. Handel je ook buiten Nederland, geef dit nieuwe btw-identificatienummer dan ook tijdig door aan je klanten en/of leveranciers.

Je oude (huidige) btw-nummer zal in gebruik blijven en heet voortaan het omzetbelastingnummer. Het omzetbelastingnummer wordt gebruikt wanneer je contact hebt met de belastingdienst. Je zal vanaf 1 januari 2020 dus beschikken over tweetal nummers.

Geen eenmanszaak (zzp’er)

Wanneer je geen eenmanszaak (zzp’er) hebt, dan verandert er nauwelijks iets. Enkel dat het btw-nummer voortaan door het leven gaat met een nieuwe naam; omzetbelastingnummer.

Verleg je overigens de btw naar een eenmanszaak, dan heb je per 1 januari 2020 wel het nieuwe btw-identificatienummer van de eenmanszaak nodig.

Vragen

Wil je meer weten over het nieuwe btw-nummer en de eventuele gevolgen voor jou? Neem gerust contact op met Numbar.

Deel deze blog