Motor van de zaak

Auteur: Barry Giesberts

Net zoals het mogelijk is om een auto op de zaak aan te schaffen, is het ook mogelijk om een motor op de zaak aan te schaffen. Zolang er maar sprake is van zakelijk gebruik en niet van een hobby.

Zakelijk gebruik

De kosten van de motor zijn aftrekbaar van de winst wanneer je aantoonbaar kan maken dat je de motor zakelijk gebruikt. Ook moet het aannemelijk te maken zijn dat voor jouw beroep de motor zakelijk gebruikt kan worden. Heb je bijvoorbeeld een beroep waarbij je veel spullen moet meenemen naar een klant? Dan is het niet aannemelijk dat een motor het aangewezen vervoermiddel is.

Indien de motor zakelijk gebruikt wordt, dan zijn naast de verbruikskosten (benzine, verzekering, onderhoud, wegenbelasting) ook de kosten voor noodzakelijke items aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld aan een motorhelm.

Bijtelling privégebruik

Anders dan bij een auto, is er geen sprake van een forfaitaire bijtelling, maar is de bijtelling gebaseerd op de werkelijke kosten voor privégebruik. Dit houdt in dat er bijgehouden moet worden hoeveel privékilometers op jaarbasis met de motor wordt gereden. De verhouding tussen de totale kilometers privé en de totale kilometers gereden, vormt de grondslag voor de privécorrectie. De kosten en de btw op het deel van het zakelijke gebruik zijn dan gewoon aftrekbaar.

Let op: in het bijhouden van een kilometeradministratie, moet inzichtelijk zijn welke kilometers woon-werk verkeer betreft. In tegenstelling tot de inkomstenbelasting, zijn deze kilometers voor de btw namelijk privékilometers.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Wanneer de motor wordt aangeschaft door de onderneming kan deze gebruik maken van de KIA. Dit levert aan het einde van het jaar een belastingbesparing op van maximaal 28% van het investeringsbedrag.

Vragen

Wil je meer weten over een motor op de zaak en de eventuele gevolgen voor jou? Neem gerust contact op met Numbar.

Deel deze blog