Een elektrische auto kopen op de zaak

Auteur: Barry Giesberts

Het lijkt wel alsof iedere ondernemer afgelopen kwartaal een Tesla besteld heeft. Zo niet besteld, dan wel gedacht aan het bestellen van een Tesla of een andere elektrische auto. Wat zijn de overwegingen en welke fiscale voordelen zijn er om nog in 2019 een elektrische auto aan te schaffen?

Bijtelling elektrische auto gaat omhoog

Vanaf 2019 geldt een gecombineerd bijtellingspercentage voor een volledig elektrische auto. Tot een cataloguswaarde van € 50.000 geldt een percentage van 4%, over het meerdere dient 22% aan bijtelling te worden betaald. Deze korting geldt voor 60 maanden. Let wel op dat de auto vóór 31 december 2019 op kenteken staat.

Vanaf 1 januari 2020 gaat de bijtelling voor volledig elektrische auto’s stapsgewijs omhoog. Het percentage stijgt van 4% naar 8% en het plafond van de cataloguswaarde daalt naar € 45.000. Vanaf 1 januari 2021 stijgt de bijtelling naar 12% en daalt het plafond naar € 40.000.

Motorrijtuigenbelasting

Voor een volledige elektrische auto hoeft tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting te worden betaald. In 2025 dient een kwart van de motorrijtuigenbelasting te worden betaald, vanaf 2026 het volledige bedrag.

Aanschafbelasting (BPM)

Wanneer je een nieuwe elektrische auto koopt, hoef je tot 2025 geen aanschafbelasting te betalen. Dit levert als bonus op dat je, in vergelijking met het aanschaffen van een niet-elektrische auto, bij aanschaf een groter bedrag aan omzetbelasting kan terugvragen.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Op de investering in een elektrische auto kan MIA worden geclaimd bij de Rijksoverheid (RVO). Deze aftrek is van toepassing als de investering voorkomt op de Milieulijst 2019 van het RVO.nl. Een volledig elektrische personenauto is opgenomen onder code 3110, dit houdt in dat je tot een bedrag van € 40.000, 27% MIA kan claimen. Dit betekent dat in het jaar van aanschaf de extra aftrek kan oplopen tot € 10.800.

Om MIA te claimen moet je binnen drie maanden na ingang van de investeringsverplichting een melding doen bij het RVO.  

Zijn er dan alleen maar voordelen?

Er zijn ongetwijfeld ook nadelen. Sommige elektrische auto’s hebben een beperkte actieradius, overweeg dus goed wat jouw radius per dag/ per week is en of je dan uitkomt met de beschikbare actieradius.

Daarnaast is het momenteel moeilijk om de restwaarde na vijf jaar van een volledige elektrische auto in te schatten. De komende jaren zal een overvloed van elektrische auto’s op de markt komen, modellen met ongetwijfeld een grotere actieradius.

Vragen

Wil je meer weten over het aanschaffen van een elektrische auto en de eventuele gevolgen voor jou? Neem gerust contact op met Numbar.

Deel deze blog